Theodor Glatz, primul mare fotograf al Sibiului

Imagini rare și valoroase s-au păstrat pentru posteritate de la Theodor Glatz, proprietarul primului atelier fotografic permanent din Sibiu.

Pictorul și fotograful Theodor (Tivadar) Glatz s-a născut la Viena, pe 10 decembrie 1818, ca fiu al pastorului evanghelic Jakob Glatz, de origine slovacă. A studiat în capitala Austriei, apoi s-a stabilit în Sibiu, în anul 1843, unde va preda desen la gimnaziul evanghelic al orașului. Una dintre preocupările sale era să reproducă lucrări de artă de la Muzeul Brukenthal. Pasionat de călătorii, el picta adesea peisaje din Carpați. Între 1844 și 1854, unele desene de-ale sale au apărut în Leipziger Illustrierte Zeitung.

Theodor Glatz – autoportret în haine de cioban, în jurul anului 1850

La începutul anilor 1850, Glatz a deprins meșteșugul fotografiei. Prima sa fotografie cunoscută este o vedere a Brașovului din 1854. În 1855, a cumpărat atelierul lui Ede Pesky și Béla Gévay din Sibiu, printre primele din Transilvania. Asociat i-a devenit fostul său elev, sibianul Carl Koller, care avea să extindă afacerea și în Bistrița. Cei doi devin cunoscuți pentru fotografiile cu specific etnografic realizate în multe localități transilvănene. Se alătură Societății Fotografice din Viena în 1861. Un an mai târziu, împreună cu Koller, realizează două albume de fotografie etnografică.

Pereche nobiliară din Transilvania, pozitiv pe hârtie albuminată după un clișeu pe sticlă cu colodiu umed, lipită pe carton,format CdV, 103 x 63 mm (90 x 56 mm), atelier Theodor Glatz, Sibiu/ Hermannstadt/ Nagyszeben, cca. 1865, colecţia Renascendis / foto: Arhiva de Fotografie

Munca lui Glatz a fost apreciată și peste hotarele Transilvaniei. În 1867, a primit o mențiune onorabilă la Expoziția Universală de la Paris, pentru fotografiile sale de arhitectură și peisaje. În 1868 și 1869 se adaugă alte două medalii în palmares: argint la Hamburg și aur la Groningen, pe care le regăsim redate pe spatele cartoanelor sale.

Răzvan Pop, istoric: “Theodor Glatz este considerat, alături de Carol Popp de Szatmari, unul dintre pionierii fotografiei din România, fiind cel mai de seamă fotograf al sașilor în secolul al XIX-lea. De asemenea, rămâne în memoria noastră pentru nonconformismul său, fiind un modern al zilelor sale. El este cel care deschide drumul fotografilor sibieni de seamă.”

După moartea lui Theodor Glatz, pe 3 aprilie 1871, Koller a renunțat la slujba de profesor de desen la Bistrița și s-a ocupat de atelierul din Sibiu, deschizând imediat puncte de lucru și la Cluj și Târgu Mureș. În 1873, firma a fost preluată de nepoata lui Glatz, Camilla Asboth (1838-1908), care a fost probabil prima femeie fotograf din Transilvania. Aceasta a continuat să comercializeze fotografiile atelierului Glatz & Koller sub marcă proprie.

Tânără din Sibiu, pozitiv pe hârtie albuminată după un clișeu pe sticlă cu colodiu umed, lipită pe carton,format CdV, 105 x 61 mm (95 x 57 mm), atelier Theodor Glatz, Sibiu/ Hermannstadt/ Nagyszeben, cca. 1870 – 1873, colecţia Renascendis / sursa: Arhiva de Fotografie

Lasă un răspuns