Lăsați copiii să vină la Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”!

Faza judeţeană a olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale” va avea loc între 31 martie și 2 aprilie în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Înscrierile se pot face până în data de 17 martie.

Evenimentul organizat de Muzeul ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a ajuns la ediţia a XXV-a.

Doritorii se pot înscrie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu (str. Lucian Blaga nr. 26, tel. 0369/101202, 0269/210817, e-mail educativsb@gmail.com, inspector Daniela Muntean) sau Complexul Naţional Muzeal ASTRA (Pădurea Dumbrava, nr. 16, tel. 0756/085780, fax 0269/202411, e-mail gavan@muzeulastra.com, muzeograf Elena Găvan).

Condiții de participare

La olimpiadă pot participa copii cu vârsta între 6 și 18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meşteşugului artistic tradiţional, având calităţile de manualitate, dexteritate tehnică şi simţ artistic propriu unui artist autentic, provenind din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară, din şcoli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban. Fiecare unitate școlară şi/sau conexă poate fi reprezentată de trei elevi pentru unul din meşteşugurile tradiţionale. Fiecare elev va participa la o singură secţiune.

Concursul constă în prezentarea unor produse brute sau semifinite pe care concurentul le va desăvârşi în timpul concursului. La secțiunile pictat icoane pe sticlă și pictat icoane pe lemn, concurenții se vor prezenta în concurs cu următoarele teme iconografice:

  • la alegere: Sfântul Mare Mucenic Haralambie Vindecător de boli sau Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir – secțiunea pictat icoane pe sticlă
  • la alegere: Sfântul Întâi-mucenic şi Arhidiacon Ştefan sau Sfântul Mare Mucenic Pantelimon – secțiunea pictat icoane pe lemn
  • la alegere: Prinţese şi domniţe în icoane. Din vieţile Sfintelor sau Animale fantastice în naraţiunea iconografică – secțiunea pictură naivă

Suportul trebuie să măsoare, la alegere, format A4 sau A5. Este permis ca lucrarea să fie prezentată sub formă semifinită, respectiv doar cu trasarea în prealabil a conturului.

Lucrările prezentate pentru concurs vor trebui să respecte tradiţia locală a genului, lăsând loc exprimării talentului şi forţei de creaţie proprii, însă manifestate în deplin respect pentru spiritul original al tradiţiei populare.

Elevul trebuie să demonstreze că posedă cunoştinţe temeinice legate de practicarea meşteşugului, că stăpâneşte practic tehnicile privind confecţionarea, modelarea şi decorarea artistică a produselor, conform tradiţiei.

Materialele de lucru nu sunt asigurate de către organizatori.

Prezenţa în concurs va fi aprobată exclusiv în costum popular, reprezentând portul popular specific satului şi zonei de rezidenţă pentru fiecare concurent. Se va evita utilizarea materialelor neconvenţionale în confecţionarea pieselor de port popular.

Lasă un răspuns