La ferma sa ecologică de la Ilimbav, Mihai Sopa produce unele dintre cele mai apreciate brânzeturi sibiene. După ce a cucerit piața internă, acest oier cu spirit antreprenorial își dorește să se facă mai cunoscut și în străinătate.
Caş de oaie, brânză de burduf, telemea de oaie şi vacă sau urdă, toate sunt de cea mai bună calitate și au ajuns să fie recunoscute de profesioniștii din domeniul gastronomiei.
„Mihai Sopa este un fermier care are o fermă impresionantă și o linie de produse ecologice. Mihai este celebru în județul Sibiu; când se vorbește despre oierit, nu există să nu se menționeze numele lui. Ca specialist în gastronomie, pot să recomand cu încredere aceste produse”, spune chef Radu Zărnescu, președintele Euro-Toques Romania.
După ce i-a vizitat ferma din comuna Marpod și a gătit cu ingredientele locale de pe Valea Hârtibaciului, chef Zărnescu l-a invitat pe Mihai la Congresul Mondial al Tradițiilor Culinare, desfășurat în această săptămână la Sibiu, unde au susținut împreună un masterclass de brânzeturi.
Acest oier cu trei decenii de experiență continuă tradiția moștenită din tată în fiu și a venit în plus cu „ingineria genetică”. Pe pășunile sale, întinse pe 1.400 de hectare, pasc mioare „fabricate” chiar la Ilimbav, după ce Mihai Sopa a încrucișat țigaia autohtonă cu rase din Franța, iar apoi din Ungaria.
„Am ferma din 1992. Am preluat-o de la părinții mei și am dus-o în continuare. După 1998, am făcut o rasă încrucișată de berbeci francezi și țigaie românească și am ajuns să mulg oile inclusiv iarna, ceea ce la noi era de necrezut. În 2017, am reușit să depunem documentația pentru protejarea produsului «telemea de Sibiu» – suntem un grup de zece producători -, iar anul acesta, în urmă cu o lună, acest produs s-a certificat și internațional. Produsele se vând pe piața din Sibiu foarte bine, la București, și ne gândim să ne facem o fabrică, pentru ca să obținem ștampila și să putem exporta telemeaua de Sibiu”, am aflat de la Mihai Sopa.
Oițele lui Mihai dau lapte chiar și în sezonul rece, când rezultă în fiecare zi cam 100 de kilograme de brânză, iar vara, producția zilnică ajunge și la 300 de kilograme. După ce este muls, laptele proaspăt ajunge în camera de prelucrare, unde e amestecat, apoi lăsat la închegat preţ de 45 de minute. Brânza inconfundabilă, cu textură grasă și gust intens, se vinde proaspătă, la piață, în magazine sau direct din fermă, ori se lasă în saramură la învechit.
Mihai Sopa, oier: „Rânduiala creșterii animalelor, rețetele și metodele tradiționale de prelucrare a laptelui și cărnii, transmise din tată-n fiu, generații la rând, stau la baza activității noastre de zi cu zi. Ceea ce știm să facem, o facem din inimă și cu toată priceperea, iar produsele noastre sunt apreciate tot mai mult. În calitate de producător de produse tradiționale, garantez pentru calitatea produselor care pot fi încercate și cumpărate în Piața Cibin sau la punctul de prelucrare a laptelui din Ilimbav. Prăvălia noastră cu produse proaspete din lapte și carne din Piața Cibin este deschisă în fiecare zi.”