Nunta cu 1.000 de feluri de mâncare

“De trei zile suntem într-o nuntă continuă!”, ne-au mărturisit organizatorii Congresului Mondial al Tradițiilor Culinare.

Sfârșitul toamnei a adus în Sibiu, județul care poartă titlul Regiune Gastronomică Europeană în 2019, cea de-a doua ediție a acestui eveniment internațional. În primele trei zile, au fost pregătite și degustate aproximativ o mie de preparate.

“S-au expus foarte multe preparate, a fost o nebunie întreagă! Spre surprinderea mea, pe lângă latura strict tradițională, prezentarea arhaică, toți au venit și cu versiunea modernă, pentru că fiecare dorește să-și promoveze și meniul modern, ceea ce este foarte normal, pentru că, la ora actuală, lumea își dorește și o prezentare mai modernă. Am avut până acum 20 de țări și fiecare țară a expus în jur de 50 de preparate. A fost o cantitate impresionantă! Am rămas surprins și de amploarea și prezentarea preparatelor, chiar au fost mese încărcate, chiar a fost foarte frumos. Putem spune că, deja, de trei zile suntem într-o nuntă continuă. Mâncăm bine, e un schimb de experiență, degustăm unii de la alții, chiar a fost excelent”, a spus chef Radu Zărnescu, președintele Euro-Toques Romania, pentru Strada Cetății.

Asociația Culturală Euro Est Alternativ și Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană organizează la Sibiu, în perioada 17-20 noiembrie, cea de-a doua ediție a Congresului Mondial al Tradițiilor Culinare.

Tema evenimentului care reunește peste 200 de bucătari de pe tot mapamondul este meniul tradițional de nuntă.

Astăzi, bucătăria românească ține capul de afiș. Astfel, cei de la Conacul Maria Theresa din Orlat vor prezenta un masterclass de preparate din carne de oaie, Crama Gorgandin de la Apold vine cu cinci sortimente de vin, iar sărbătoarea mâncării românești va fi completată cu un meniu de nuntă oltenesc și un moment artistic intitulat “Nunta în comuna Dolhești – Suceava”, ocazie cu care se va vorbi și despre specificul culinar bucovinean.

Cei care doresc să încerce preparate internaționale nu trebuie să rateze demonstrațiile de gătit live susținute de profesioniști din Malaezia, Mexic, Olanda, Slovacia, Albania, Uzbekistan și Serbia.

Între orele 10 și 17, gurmanzii sunt așteptați la sala Veneția din incinta Centrului Cultural “Ion Besoiu”.

Lasă un răspuns