Lichiu cu smântână

Rețetă de la doamna Cornelia Borza, din satul Nemșa. Este o prăjitură tradițională a sașilor, care o numesc Hanklich (hencleș).

Mod de preparare

  1. Aluatul, pregătit cu 500 g făină, 15 gălbenușuri de ou, 750 g zahăr, 200 g unt, 10 g sare, 100 g drojdie, 0,5 l ulei și coajă de lămâie după gust, se frământă cu lapte.
  2. Pentru plămădeală, se pune 1 kg de făină cu 100 g zahăr și 2 gălbenușuri de ou și se lasă 2-3 ore.
  3. După ce plămădeala e gata, se adaugă restul de făină, zahăr și se frământă cu lapte circa 30 de minute. Apoi se adaugă coaja de lămâie, uleiul și untul topit. Se mai frământă circa 10 minute, apoi se lasă 2 ore la dospit.
  4. După ce aluatul a dospit, se rupe în bucăți de circa 250 g, care se întind cu sucitorul.
  5. Aceste bucăți sunt unse cu o compoziție din 1 kg smântână și 15 gălbenușuri de ou. Se pun în cuptor, unde se coc pe vatră, apoi se pudrează cu zahăr pudră.


Sursa: Gazeta de Moșna nr. 1 / foto: Gastronomicus Transylvanicum

Lasă un răspuns