Povestea porcului. De Bazna!

Povestea porcului. De Bazna!

Cea de-a V-a ediție a festivalului „Porcul de Bazna – gastronomie, cultură și ospeție” va avea loc în perioada 14-15 septembrie pe platoul din fața bisericii evanghelice din Bazna.

Oaspeții vor putea afla totul despre celebra rasă, chiar de la Asociația Crescătorilor de Porci de Bazna, apoi vor gusta preparate pe bază de porc de Bazna. Programul festivalului include un concurs culinar, un târg de produse tradiționale și locale, un brunch și un seminar dedicat identității gastronomice a zonei, în care vor fi evidențiate avantajele cărnii de porc de Bazna.

Evenimentul este organizat de autoritățile locale în colaborare cu Fundația Adept Transilvania.

Porcul de Bazna este format în urma unor încrucișări nedirijate între scroafe de rasă Mangalița și vieri de rasă Berk, începând din anul 1872, în comun Bazna. Produșii rezultați, având însușiri productive superioare rasei Mangalița, au fost apreciați de crescători, astfel că populația hibridă s-a răspândit în scurt timp în jurul orașelor Mediaș, Sighișoara, Sibiu și Făgăraș, datorită precocității și prolificității superioare față de rasa maternă, locală. În anul 1885 și apoi după anul 1900 s-au făcut importuri de reproducători Berk din Anglia, care au fost utilizați în scopul ameliorării și omogenizării rasei Bazna, în curs de formare și consolidare.

Răspunde