Păpăradă cu creste de slănină – o omletă îmbunătățită

Mâncarea din ou este întâlnită în tot județul Sibiu, iar modul de preparare este asemănător în toate zonele.

S-au consemnat şi variante îmbunătăţite de păpăradă, cu brânză sau chiar cu cârnaţi ori carne din oală.

“Este o mâncare ușor de pregătit, care te scoate din năcaz… când nu ai avut vreme să faci zamă ori tocană, iute faci păpară!”

Ingrediente

  •  6 ouă
  • 150 g slănină
  • sare

Mod de preparare

  1.  Se pune slănina, tăiată bucăţi potrivite, în creste, într-o tigaie cu fundul gros şi se lasă pe foc până se prăjește bine, apoi se adaugă ouăle care se pregătesc din timp.
  2. Ouăle se sparg într-o farfurie adâncă, după care se bat cu furculiţa, se pune sare după gust și se toarnă în tigaie, peste crestele de slănină.
  3. Se amestecă la început, de două-trei ori după care nu se mai amestecă, se lasă cam 3 minute să se pră­jească, până se rumeneşte bine.
  4. După ce este gata, se scoate pe o farfurie şi se serveşte cu salată verde, lapte covăsât sau murături.

Rețeta a fost culeasă de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul – Junii” Sibiu și publicată în prima enciclopedie multimedia dedicată specificului gastronomic al județului Sibiu, “Popasuri culinare în ținutul Sibiului”.

Lasă un răspuns