[directions title=”Mod de preparare”]
- Se spală vișinele; se îndepărtează codițele și sâmburii.
- Se călește puțină făină în unt; se adaugă vișinele, vin roșu, sare, scorțișoară și lămâie.
- Se lasă la fiert până se îngroașă puțin, iar vișinele se înmoaie.
- Separat, se amestecă smântâna cu o cană de supă caldă și se adaugă în oala de supă, după ce se ia de pe foc.
- Opțional: pentru consistență și aspect plăcut, o parte din vișine pot fi pasate, iar restul pot fi lăsate întregi.
- Servire: cald sau rece, cu zahăr și frunze de mentă.
[/directions]
Sfatul bucătarului-șef: „Bucătarii șefi astfel gătesc vișinele, crude sau uscate, dar nu trebuie să servești supa rece dacă bolnavul o vrea caldă. Atunci când o servești, adaugă zahăr.”
Acest preparat este descris în „Cartea de bucate a bucătarului-șef al principelui Transilvaniei”, scrisă în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Cartea este cel mai vechi document de acest fel de pe teritoriul de astăzi al României. Ea a fost valorificată prin intermediul proiectului „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI” al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.
Supa de vișine este, de altfel, specifică gastronomiei săsești până în zilele noastre.