Zilele ploioase de primăvară sau de toamnă sunt numai bune pentru a găsi din belșug ciupercile gustoase și sățioase.
Fie că vă place să le culegeți pe cont propriu și încă mai aveți timp pentru asta, fie că le cumpărați de la piață sau de la vreo crescătorie, ciupercile nu trebuie ratate în acest sezon. După ce le-ați procurat, încercați tocana aceasta delicioasă, care merge numai bine cu mămăligă.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 1 kg ciuperci
- 2 cepe mari
- o cană cu lapte
- sare
- piper
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se spală ciupercile și se desprind codițele, care mai apoi se toacă mărunt.
- Se călesc în ulei ceapa, apoi codițele, cu sare și piper. După ce s-au muiat bine, se adaugă pălăriile de la ciuperci, tăiate bucățele. Se pun la foc mic, acoperite, fără apă.
- Din momentul în care fierbe mâncarea, se mai lasă încă 20 de minute pe foc.
- Se face un sos din făină și lapte, care se adaugă peste ciuperci.
- Înainte de servire, se presără pătrunjel verde tocat.
- Se mănâncă împreună cu mămăligă.
- Poftă bună!
[/directions]
Rețetă culeasă și publicată de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cindrelul Junii Sibiului în cartea „Rețete tradiționale din zona Sibiului”.