Ioan Nicoară, sibianul cu 85 de familii

Ioan Nicoară, sibianul cu 85 de familii

Sute de kilometri călătoresc, în fiecare an, cele 85 de familii de albine din stupina lui Ioan Nicoară.

De trei generații, în neamul acestui gospodar din comuna Micăsasa se practică stupăritul pastoral, iar produsele pe care Ioan Nicoară le aduce la piață sunt curate ca pe vremea dacilor. Asta pentru că hărnicuțele albine își recoltează materia primă din cele mai bune locuri din țară.

“Avem șapte feluri de miere – de salcâm, polifloră de munte, fâneață de munte, polifloră de câmă, rapiță, rapiță cu cireș, tei -, dar și fagure și căpăceală. Practicăm un stupărit pastoral, în toată țara. E o tradiție de la bunici. Mergem mult la munte, unde n-a fost nici «colectiv»”, ne-a dezvăluit Ioan Nicoară.

Cea mai căutată este mierea de salcâm, datorită parfumului și fineții sale. Gustul său delicios este dat de conținutul ridicat de fructoză și, tot din același motiv, ea se zaharisește cel mai greu, rezistând în stare fluidă până la doi ani. Indiferent de sortimentul preferat, nu uitați că mierea, această hrană vie, se numără printre alimentele care nu expiră niciodată.

3.400 de kilocalorii are un kilogram de miere polifloră

După multe ore de muncă, apicultorul se alege cu 20-30 de lei pentru un borcan de miere de albine. Dar mărturisește, zâmbind, că afacerea merită… dacă-ți place!

“Deşi climatul Sibiului nu este unul foarte cald, în zonă există numeroşi crescători de albine care călătoresc vara cu stupii în zonele mai calde ale ţării. Fie că este polifloră, mană de brad, de salcâm, de tei, de rapiţă, de floarea-soarelui sau de castan, mierea poate fi procurată de la apicultori din întregul judeţ”, spun reprezentanții Asociației Județene de Turism Sibiu.

Puteți cumpăra produsele familiei Nicoară de la Piața Volantă Transilvania, în fiecare sâmbătă, sau direct din Micăsasa, str. Octavian Goga, nr. 41.

Răspunde