Pere fierte în vin roșu detaliu din tabloul "Ghirlandă de fructe", de Joris van Son (1623-1667)

Pere fierte în vin roșu

Acest desert este descris în „Cartea de bucate a bucătarului-șef al principelui Transilvaniei”, scrisă în a doua jumătate a secolului al XVI-lea.

Cartea este cel mai vechi document de acest fel de pe teritoriul de astăzi al României. Ea a fost valorificată datorită unui proiect al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Curăță perele de coajă, lăsând codița intactă.
  2. Într-o cratiță pune vin, miere, scorțișoară, piper, ghimbir și cuișoare.
  3. Lasă să fiarbă; pune perele în lichidul care fierbe la foc mic, până sunt gătite, dar rămân consistente.
  4. Scoate perele și lasă lichidul să fiarbă până se îngroașă.

[/directions]

Servire: cald sau rece, cu două linguri de sirop.

Potrivit specialiștilor Muzeului Brukenthal, primele cărți de bucate au început să apară la sfârșitul secolului al XIII-lea. Acestea erau mai degrabă o colecție de rețete decât ghiduri privind procesul de gătire etapă de etapă, fapt ușor de explicat, de vreme ce, în general, personalul din bucătării nu știa să citească. Rețetele erau scurte, fără cantități precise sau timpi de gătire, deoarece prepararea mâncării se făcea pe sobe cu foc de lemne.

detaliu din tabloul „Ghirlandă de fructe”, de Joris van Son (1623-1667)

Răspunde